Tudja, hogyan lehet felismerni a minőségi ginzenget?

Tudja, hogyan lehet felismerni a minőségi ginzenget?

06.04.2023 | Megosztás FB-on
A következő tíz pontban megtudhatja, hogyan ismerheti fel igazán a legjobb minőségű ginzeng terméket.

1. A legjobb ginzeng Koreából származik
A legjobb minőségű ginzeng bölcsője Korea. Itt a ginzeng évezredek óta természetes módon megtalálható, és itt a legjobb az éghajlat a ginzeng termesztéséhez.  Koreában a Gyeongbuk tartományban található Punggi régió híres. Az erről a területről származó ginzeng a legjobb minőségű és a legdrágább. Innen származik a Kombe.

A növény hivatalos neve Panax ginseng, azonban a koreai ginseng elnevezést is nagyon gyakran használják. A Kombe teában a koreai ginzeng kivonata található.

2. Vörös ginzengnek kell lennie  
A ginzenggyökér kezelési módja szerint a ginzenget felosztjuk úgynevezett fehér ginzengre, amelyet a friss gyökér szárításával nyernek, és vörös ginzengre, amelyet először gőzölnek, majd szárítanak (ez adja a vörös színt). Az eddigi tudományos eredmények szerint a vörös ginzeng egyértelműen hatékonyabb. Ezért a Kombe tea a koreai vörös ginzeng gyökerének feldolgozott kivonatát tartalmazza.

3. Hat évig növekszik
Egy másik fontos tulajdonsága a betakarítási idő. Minden évben nő a ginzenggyökerekben lévő szaponin nevű hatóanyagok mennyisége. Ezért a maximális hatóanyag-tartalom miatt legfeljebb hatéves gyökereket ajánlott feldolgozni. A Kombe tea hatéves vörös koreai ginzeng kivonatát tartalmazza.

4. A hatóanyagok megfelelő arányát tartalmazza  
A hagyományos gyártási gyakorlat szerint a vörös ginzenggyökerek feldolgozása megköveteli az egyes gyökerek megfelelő arányát, nevezetesen a főgyökér vs. az oldal-/mellékgyökerek 70:30 arányban. Ennek oka, hogy a növény különböző részeiben a szaponinoknak nevezett egyes hatóanyagok eltérő mennyiségben fordulnak elő. Össztartalmuknak 40-70 mg/g között kell lennie. Csak a megfelelő hatóanyagarányú készítmények bizonyítottan hatékonyak és biztonságosak.

Egyes gyártók egyik reklámfogása, hogy a magas szaponin tartalom alapján győzik meg a vásárlókat a termék minőségéről. Ezekben az esetekben nagyon valószínű, hogy a termékek főként másodlagos gyökerekből és oldalgyökerekből, vagyis az eredeti gyökér hulladékanyagaiból készültek. A kevesebb néha több. A Kombe tea 70 mg/g szaponinokat tartalmaz, ami azt jelenti, hogy tudományosan igazolt terápiás hatása van, jó biztonsági profil mellett.

5. A termék elegendő mennyiségű ginzenget tartalmaz
Ezután jó, ha megnézzük a ginzengkészítményben lévő kivonat vagy kivonatok mennyiségét. A koreai vörös ginzeng teák esetében a 10%-os kivonat ajánlott.  Ez azt jelenti, hogy minden egyes 3 g-os teafilter 300 mg hatóanyagot tartalmaz. Csak összehasonlításképpen: ha fájdalomcsillapítót (pl. ibuprofent) vásárol, ez a gyógyszer is csak 200mg hatóanyagot tartalmaz. A Kombe tea 10%-os kivonatot tartalmaz hatéves vörös koreai ginzengből.

6. Megfelelő gyártási eljárás 
A végső készítmények előállításával járó tényleges feldolgozás a vörös ginzeng gyökerekből az aktív szaponinok úgynevezett extrakcióval történő kivonásából áll.  Ezt a kivonást a hagyományos eljárások szerint kell elvégezni, hogy elkerülhető legyen az egyes hatóanyagok lebomlása vagy mennyiségének csökkenése. Az extrakciót többször 12 órán keresztül kell végezni 85 ˚C-on, alkohol vagy más oldószerek használata nélkül.

A következő lépés a szárítás, amelynek szintén kíméletesnek kell lennie a szaponinok lebomlásának elkerülése érdekében. Ezt a folyamatot nyomás alatt, 50-60 ˚C-os hőmérsékleten kell elvégezni. Sajnos ezt az eljárást sem mindig követik. Az időmegtakarítás és a nagyobb hatóanyag-arány elérése érdekében gyakran használnak különböző kémiai oldószereket, valamint túlzott hőmérsékletet és nyomást, amelyek lebontják a ginzengkészítményeket. A Kombe teát a fent említett hagyományos eljárások szerint, kizárólag vizes oldatban történő feldolgozással nyerik. Ezért is nyert el számos nemzeti díjat, mint az év legjobb terméke.

7.  Nem tartalmaz tartósítószert, színezéket vagy egyéb vegyi anyagokat
Az instant ginzengkészítmények előállításának következő lépése a granulálás. Ezt a ginzengkivonatok és a glükóz kombinálásával kell elvégezni, egyéb adalékanyagok hozzáadása nélkül. A Kombe tea nem tartalmaz tartósítószert, színezéket, mesterséges aromákat vagy glutént.

8. Ésszerű ár - a minőségi ginzeng nem lehet olcsó
Egy másik mutató az ár.  Mivel minőségi ginzengből csak korlátozott mennyiséget lehet termeszteni, a ginzengkészítmények nem olcsóak. Az olcsó árajánlatok jelentős kétségeket ébresztenek a ginzengkészítmény minőségével kapcsolatban. Egyszerűen fogalmazva, nincs ingyen árengedmény.  

9. Az adaptogének kombinálásának világméretű trendje
A Kombe tea emellett a jujube gyümölcs kivonatát is tartalmazza, amelyet kínai datolyapálmának is neveznek. A jujube szintén adaptogénnek minősül. Esszenciális telítetlen zsírsavak, aminosavak, fehérjék, vitaminok, ásványi anyagok és egyéb hatóanyagok forrása. Tartalmának köszönhetően terápiás hatású, amelyet a rák, a gyulladásos betegségek, az elhízás, a legyengült immunitás, valamint a máj- és lépbetegségek kezelésének támogatására használnak. A jujube egyedülálló partner, amely alkalmas a ginzenggel való kombinálásra. A Kombe tea a ginzeng és a jujube egyedülálló kombinációja, megsokszorozva az emberi egészségre gyakorolt hatásukat.  

10. Különleges finom íz
A ginzenggyökér kellemes és nagyon sajátos aromával rendelkezik, jellegzetes élénk és mély ízzel, amely a végén enyhén kesernyés. A legtöbb ember, aki először kóstolta a Kombe teát, kellemesen meglepődött, hogy még az egészséges dolgok is ízletesek lehetnek.


Gao Q.H., et al. A jujube (ziziphus Jujuba Mill.) gyümölcs: A review of Current Knowledge of Fruit Composition and Health Benefits. Journal of Agric. Food Chem. 2013,61:3351-3363.
Choi KT, et al. A koreai Panax ginseng C A Meyer botanikai jellemzői, farmakológiai hatásai és gyógyászati összetevői. Acta Pharmacol Sin. 2008;29(9):1109-1118
Lee S.M., et al. (2015): A koreai vörös ginzeng (Panax ginseng Meyer) jellemzése: történet, előállítási módszer és kémiai összetétel. J Ginseng Res 39:384-391.